Zusterhuis, Nederhorst den Berg

Over dit project

Het voormalige zusterhuis wordt gerenoveerd tot twee riante woningen. Om het originele karakter van het gebouw niet te niet te doen, wordt de bestaande structuur van het pand zoveel mogelijk bewaard. Hierdoor wordt de woning gesplitst door een brede gang in het midden.

Het woongedeelte, aan de achterkant van het pand, wordt hierdoor smal en zal met een uitbouw beter in proportie zijn. De uitbouw (en dakkapel) is ondergeschikt aan het pand. De houten delen van de uitbouw geven een horizontale belijning die overeenkomt met de belijning van het baksteen. Het glazen dak van de uitbouw zorgt voor een prachtige lichtinval in het woongedeelte.

Om bij binnenkomst in de hal gelijk contact te hebben met de prachtige tuin, is er een doorkijk gerealiseerd via de gang, keuken en het eetgedeelte. Deze zichtlijn is ook gerealiseerd ter plaatse van de toegang naar het woongedeelte en de speelkamer aan de voorkant van het pand.

Op de eerste verdieping bevindt zich een originele kapel. Deze kapel zal worden gebruikt als slaapkamer. De enige daglichtvoorziening in deze ruimte zijn zeven ondoorzichtige glas-in-lood ramen. Om ook deze ruimte licht te maken, maar de structuur van de ramen te behouden, zijn de ramen verlengd. In de nieuwe kozijnen is het glas-in-lood verwerkt. Daarnaast zijn er om en om dakramen toegepast in dezelfde lijn als de zeven verlengde ramen. Hierdoor komt er veel licht naar binnen en is er een prachtig uitzicht op de tuin.

De garage is in dezelfde stijl als de uitbouw en de dakkapel gerealiseerd. De horizontale belijning komt hier ook terug en loopt door in het dak. Dit is gerealiseerd met de horizontale zinken bekleding. Twee dakramen zorgen voor lichtinval wanneer er in de garage gewerkt wordt.

De gehele woning wordt modern gerenoveerd, maar met oog voor de bestaande details en met eerbied voor het monument. Zo krijgt het monument een nieuwe functie en blijft het behouden voor haar omgeving.

Locatie

Nederhorst den Berg

Categorie
Renovatie / Verbouw