Het voormalig raadhuis in Boskoop, ontworpen door D.L. Landman en gerealiseerd in 1929, heeft een nieuwe bestemming gekregen. Het monument dat in een aan de Amsterdamse School verwante bouwstijl gebouwd is, heeft in de jaren negentig een uitbreiding gekregen en zal nu in gebruik worden genomen door een school en bibliotheek met daarnaast nog een aantal kleinere activiteiten.
YA Architecten heeft het ontwerp gemaakt voor de school die in het jongste gedeelte gevestigd is. Ook het interieurontwerp is door YA Architecten gemaakt.
Bij het ontwerp is de structuur van het monument zoveel mogelijk in takt gelaten.
Uit de analyse kwam naar voren dat het plan om de enige lift in het gehele gebouw door alle functies toegankelijk te laten zijn realistisch is. Er ontstaat dan een onduidelijke bezoekersstroom. Daarom is in een vroeg stadium besloten ook een lift in het oude gedeelte te situeren, zodat de school en de bibliotheek meer gescheiden naast elkaar kunnen bestaan.
Dit gaf ook de mogelijkheid om de bestaande loopbruggen tussen bibliotheek en school weg te halen, waardoor een ruime, lichte en open aula mogelijk was.
Een zo goed mogelijk leerklimaat scheppen was de basis van het ontwerp. Licht, lucht en natuur dragen hieraan bij. Aansluiten op het leerconcept ook.
Het concept is daarom al zichtbaar bij binnenkomst.
De aula is het hart van de school. Vanuit deze lichte, ruime omgeving zijn verschillende verdiepingen en ruimten zichtbaar en komen leerlingen samen, lunchen ze, ontspannen ze en leren ze.
Ook wordt hier meteen gestart met de ‘groene draad’ door het gebouw. Planten hebben een grote positieve invloed op het leren en werken. Daarom hebben planten een prominente rol in het interieur gekregen met als eye-catcher een grote groene wand in de aula.
De nieuwe trap, die nodig was door het scheiden van de school en de bibliotheek, heeft door de breedte en uitstraling naast een transportfunctie ook een verblijfsfunctie gekregen. Dit draagt ook bij aan het idee om van de aula een prettige verblijfsruimte te maken.
Per verdieping worden op vaste plekken de klaslokalen en stilte ruimte gerealiseerd en hierdoor heen meandert het onderwijsconcept met open leercentra. De glazen wanden van de vaste lokalen kunnen (deels) open gezet worden en zo is de leeromgeving aanpasbaar aan het soort onderwijs dat op dat moment nodig is; in stilte, in groepsverband en in klassikaal verband.
De zolder deed voorheen dienst als archief. Er was geen daglicht in deze ruimte. Toch is dit de ideale plek geworden voor het lokaal voor handvaardigheid en drama. Er zijn daklichten toegevoegd en nissen gecreëerd, waardoor het lokaal licht en ruim is geworden.
Elke nis heeft een ander thema en voorin is met een klein kleurverschil in de vloer het podium voor de drama lessen gerealiseerd. De transformatie van deze ruimte is zo groot dat deze voorheen donkere en kille ruimte de favoriete plek is geworden van de school. Het prachtige lichtinval maakt van deze ruimte een inspirerende plek.
Het interieurontwerp sluit naadloos aan op het ontwerp van het gebouw. Ook hier krijgt het groen een hoofdrol. Door bewust te ontwerpen met planten en groen, wordt het concept van het ontwerp versterkt. Het interieur heeft een lichte neutrale basis met groen als ‘rode draad’. Dit zie je letterlijk terug in de planten, maar ook in het meubilair.
Het meubilair is in basis licht met witte constructie-onderdelen en lichte eiken bladen. Maar af en toe hebben de meubels een groen accent. Dit zie je terug in een groene rand of een groene stoel.
Om de neutrale omgeving richting te gevel zijn een paar kleuraccenten toegekend aan verschillende onderdelen in het pand. De liftschacht, het trappenhuis en de groene wand zorgen zo voor ijkpunten in het gebouw.
De lockers worden op verschillende plekken geplaatst, zodat er geen opstopping ontstaat op piekmomenten van de dag. De lockers worden weggewerkt in verschillende wanden, waardoor de rust behouden blijft.
Boskoop