Herbestemming raadhuis, Boskoop

Over dit project

Het voormalig raadhuis in Boskoop, ontworpen door D.L. Landman en gerealiseerd in 1929, krijgt een nieuwe bestemming. Het monument dat in een aan de Amsterdamse School verwante bouwstijl gebouwd is, heeft in de jaren negentig een uitbreiding gekregen en zal nu in gebruik worden genomen door een school en bibliotheek met daarnaast nog een aantal kleinere randactiviteiten.

In samenwerking met Onderwaater Ingenieursbureau heeft YA Architecten het ontwerp gemaakt voor de school die in het jongste gedeelte gevestigd wordt. Ook het interieurontwerp is door YA Architecten gemaakt.

De school zal in het nieuwste gedeelte worden gerealiseerd. Hierbij is de structuur van het monument zoveel mogelijk in takt gelaten. Uit de analyse kwam wel naar voren dat het niet realistisch is om de enige lift in het totale gebouw door beide functies te laten gebruiken. Hierdoor ontstaat er een onduidelijke bezoekersstroom van scholieren en bibliotheek bezoekers. Daarom is in een vroeg stadium besloten ook een lift in het oude gedeelte te situeren, zodat de school en de bibliotheek meer gescheiden naast elkaar kunnen bestaan.

Dit gaf de mogelijkheid om de bestaande verbindingen tussen bibliotheek en school te verminderen, waardoor een open atrium ontstaat. Dit atrium is het hart van de school. Hiervandaan zijn verschillende verdiepingen en ruimte zichtbaar en komen leerlingen samen, lunchen ze, ontspannen ze en leren ze.

De trap die aansluit op het bestaande trappenhuis, krijgt hier een prominente plek. Deze brede trap heeft naast een transportfunctie ook een verblijfsfunctie gekregen en is een van de eye-catchers in de ruimte.

Om een zo goed mogelijk klimaat te realiseren voor de leerlingen is de andere eye-catcher in het atrium de grote groene wand. Deze wand zorgt voor een prettig werk- en verblijfsklimaat.

Per verdieping worden op vaste plekken de klaslokalen en stilte ruimte gerealiseerd en hierdoor heen meandert het open leercentrum. Op deze manier ontstaat er voor de leerlingen, die voornamelijk zelfstandig zullen werken, verschillende soorten werkplekken; in stilte, in groepsverband en in klassikaal verband.

De lockers worden op verschillende plekken geplaatst, zodat er niet een opstopping ontstaat op de piekmomenten van de dag. De lockers worden weggewerkt in wanden en onder de groene wand in het atrium, waardoor een rustig beeld ontstaat.

Op de zolder verdieping, die voorheen gebruikt werd voor het archief, worden nissen gerealiseerd die ruimte geven aan handvaardigheidstafels. Door in de nissen en op een tweetal plekken in het dak ramen en daklichten te realiseren, ontstaat er een prachtige lichte ruimte die van het drama- en handvaardigheidslokaal een inspirerende ruimte maakt.

Het interieur heeft een lichte neutrale basis, waarin groen het hoofdelement is. Dit zie je letterlijk terug in veel planten en de groene muur, maar ook in het meubilair. Het meubilair heeft een lichte basis met witte constructie-onderdelen en licht eiken bladen met af en toe een groen accent. Daarnaast zijn er een paar kleuraccenten toegekend aan verschillende onderdelen van het gebouw zoals de liftschacht, de trappenhuizen en de groene wand.

 

Locatie

Boskoop

Categorie
Herbestemming / Transformatie