Levensloopbestendige waterwoning

Over dit project

Wonen aan het water is uitzicht, rust, maar vooral vrijheid. Vrijheid om je heen, vrijheid om je eigen plek te kiezen, te laten groeien en weer te veranderen. Een continu veranderende omgeving omdat deze steeds anders kan worden ingericht.

Dit ontwerp gaat uit van een strook van vaste voorzieningen, het dock, waar naar behoefte drijvende elementen, de floaters, kunnen aanmeren.

Het dock is robuust, sober, stoer en herkenbaar. Een smalle strook (2,40m) over een lengte van 12,00 m in drie lagen. Het dock staat op kolommen in het water. In het dock bevinden zich de minimale voorwaarden om goed wonen mogelijk te maken: een badkamer, een toilet, een keuken en een grote verblijfsruimte. Al direct bij de entree is de ervaring van ruimte en de binding met het water voelbaar.

Twee trappen in elkaars verlengde nodigen uit om direct naar boven te lopen, naar het licht en naar het uitzicht om vanaf de duikplank het water van dichtbij te ervaren. De begane grond bestaat uit weinig meer dan een brede gang met aan het eind een badkamer van waaruit je tijdens het douchen een prachtig uitzicht hebt over de plas. Aan beide zijden van de gang zijn openingen met daarin glazen schuifdeuren: de plekken waar de floaters kunnen aanmeren. Op de eerste verdieping bevinden zich de andere voorzieningen: het toilet -ook met uitzicht op de plas- en de keuken. De keuken heeft een volledig glazen erker zodat er ook tijdens de afwas voldoende te zien is. De enige ‘vaste’ verblijfsruimte, een driezijdig glazen doos met een oppervlakte van 27 m2 en een hoogte van 3,75 m, is ‘aangehangen’ aan deze verdieping, zodat het wateroppervlak eronder vrij blijft voor de floaters. Op het hoogste niveau bereikt men, behalve de al genoemde duikplank, een groot dakterras en, eventueel, het dakterras op een van de hogere floaters.

De floaters zijn drijvende elementen die de bewoners van het dock naar eigen inzicht kunnen aanleggen. De afmetingen is maximaal 3,60 x 3,60 m. De dock’s zijn zover van elkaar afgelegd dat er altijd ruimte vrij blijft tussen de verschillende woningen. Hierbij komt het echter ook aan op goed overleg met de directe buren en de overige bewoners aan de steiger. Met creatief schuiven en aanmeren kan voor iedereen het ideale huis worden samengesteld. Alle floaters drijven op luchtkussens, waarin de hoeveelheid lucht automatisch wordt aangepast aan de waterstand, zodat het vloerpeil altijd gelijk is met dat van het dock.

Deze waterwoning is duurzaam op het punt flexibel bouwen. Het anticipeert op de behoeften in de toekomst, zowel op het gebied van de individuele woonwensen als op het gebied van de woonomgeving. Zo onstaat er een woning die een leven lang optimaal benut kan worden.

 

Locatie

op het water

Datum
Categorie
Prijsvragen