Duurzaam kantoor, Zwijndrecht

Over dit project

Het bestaande kantoorpand van Heerema in Zwijndrecht is erg verouderd. De gevels zijn slecht isolerend en de indeling is niet efficiënt. Daarnaast wordt een deel van het personeel ondergebracht in tijdelijke kantoorunits.

Voor het nieuwe kantoorpand wordt het bestaande skelet gebruikt. Dit is de start van een duurzaam kantoor. Daarnaast zal de energievraag zoveel mogelijk worden teruggedrongen met slimme technieken en zal de energie die nog nodig is zoveel mogelijk duurzaam worden opgewekt. Zonnepanelen zullen hierbij een grote rol spelen.

Het oppervlak van de tijdelijke units krijgen een vaste plek in het ontwerp. Deze nieuwbouw zal in combinatie met het bestaande skelet een atrium voor driekwart omsluiten. Licht wordt in het pand gebracht door in iedere zijde een grote glazen pui toe te passen. Hierachter liggen de centrale trappenhuizen en de informele (vergader) hoeken.

De vierde zijde wordt alleen door een glazen wand afgesloten, om geluidsoverlast van omliggende industrie tegen te gaan.

Deze vier glazen gevels zullen een extra uitstraling krijgen door ze uit te voeren in 1 thema gezeefdrukt glas.

De karakteristieke industriële omgeving komt terug in het ontwerp. De stalen UNP-liggers in de gevels geven een directe verbeelding van een deel van de gebruikte producten van Heerema.

Ook zal er een ‘groene’ verbinding gemaakt worden met het kantoorpand elders op het terrein. De weg die de twee terreinen van elkaar scheidt zal hier onder door gaan, waardoor het voor de passant meteen duidelijk is dat deze twee terreinen van Heerema zijn en er zoveel mogelijk duurzaam wordt gewerkt.

Locatie

Laan van Ypenburg 108, 2497 GC Den Haag

Categorie
Nieuwbouw